A Guiness-rekorder gyertyaöntő, aki a szombathelyi óriáskoszorú gyertyamonstrumait készíti

Harmincnégy éve önt gyertyákat Ávár Tibor: akkor még nyolc négyzetméternyi műhelyben melegítette az alapanyagot, ma pedig jóval nagyobb alapterületű épületben dolgozik. A helyre szükség van: az adventi időszakban naponta százszámra készíti munkáit. Színek, formák, gyertyaillat – az öntőműhelyben jártunk.

Karácsony táján megugrik a kereslet a gyertyák iránt, ám mint Ávár Tibortól megtudtuk, ma már nem eredeti funkciója miatt keresik azokat: különböző alkalmakra (például születésnap, névnap, keresztelő) ajándéktárgynak vásárolják és lepik meg vele szeretteiket. Aktuális most, az adventi időszakban a gyertya téma: hogyan készül, milyen formákban szilárdul meg az alapanyag, mivel színezik – mindennek utána jártunk a gyertyaöntő mester műhelyében. Az épületbe lépve kellemesen meleg levegő csapott meg minket és a semmivel össze nem téveszthető gyertyaillat. Színek, formák megannyi változata hevert az asztalokon, némelyek már elkészültek, arra vártak, hogy dobozba kerüljenek, míg jópár formába öntve szilárdult, egy másik adag vasalásra várt, egy kupacnyi pedig ládában lapult.

Munka közben értük utol Ávár Tibort, akit a kezdetekről elárulta, hogy 1984. óta készít gyertyákat. Az ötletet ismerősei pesti útja adta: akkoriban nehezen lehetett gyertyát hozni, ezért elhatározta, belevág az öntésbe – az azóta eltelt 34 esztendőben szinte minden kontinensre eljutottak a munkái: a többi között Dél-Koreába, Japánba, Izraelbe, az Egyesült Királyságba, az Egyesült Államokba – itt a szombathelyi mester gyártási technológiájának elsajátítását is tanította. A kezdetekkor rendelkezésére álló nyolc négyzetméteres pince hamar szűkösnek bizonyult, ahogy nőtt a megrendelések száma, egyre nagyobb helyre volt szüksége: előbb garázsokkal toldották meg a műhelyet, majd építeni kellett nagyobb helyiségeket a viasz-csodáknak – ám ez a címke módosítást kíván: a szakember ugyanis nem viaszból vagy paraffinból készíti gyertyáit, hanem sztearinból – ami egy természetes anyag, a pálmaolaj gyártás mellékterméke.